Конференцията Преход на възможностите – Кюстендил“ предизвика огромен интерес сред обществеността

...
Конференцията Преход на възможностите – Кюстендил“ предизвика огромен интерес сред обществеността
Коментари Харесай

„Преход на възможностите – Кюстендил“ предизвика голям интерес у местната общност

Конференцията „ Преход на опциите – Кюстендил “ предизвика голям интерес измежду обществеността в града. Над 100 души, представители на локалния бизнес, синдикатите, неправителствени организации, просветителни институции и поданици на града, посетиха събитието, проведено от „ Бранд Медия България “. На него бяха показани другите благоприятни условия за финансиране на планове, с които преходът към въглеродно неутрална стопанска система да стане обективен.

Конференцията е част от плана „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities, с акроним TOP), финансиран с европейски средства по политиката на доближаване на Европейски Съюз.

Участие в конференцията взеха и представители на централната, локалната и общинска администрации, както и ръководещите органи на разнообразни финансиращи стратегии.


Какво се случва със Зелената договорка?
В откриването на събитието присъединяване взе и кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов. В приветственото си слово той съобщи, че постоянно се е опитвал от всеки недостатък да прави резултат.

По отношение на Зелената договорка дефектът към този момент го има. Има хора, които ще изгубят работните си места и ние би трябвало да търсим резултата, с цел да използваме средствата оправдано и да ги влагаме по верния метод, тъй че работните места да се запазят, да се удвоят и всички да намерят баланс – обществото и бизнеса “, сподели той.

Област Кюстендил би трябвало да се възползва оптимално от кохезионната политика на Европейския съюз. За това пък прикани регионалният шеф на града инж. Александър Пандурски. По думите му преходът към въглеродно неутрална стопанска система не е задоволително обективен за област Кюстендил. Но районът би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да вземе оптимално от европейските средства за доближаване, които подкрепят точно по-справедливия преход.


Социологическо изследване
По време на събитието бяха показани данни и от социологическото изследване, което показва информираността на жителите по отношение на ролята на политиката на доближаване на Европейски Съюз. Изследването е осъществено от организация „ Тренд “, по поръчка на „ Бранд Медия България “.

Основните заключения от него са, че ограниченията по кохезионната политика на Европейския съюз са доста едва познати измежду жителите на региона. Европейският обществен фонд и Фондът за обективен преход са непознати за към две трети от локалните поданици, а Кохезионният фонд е неузнаваем близо 3/4 от популацията.

Данните изненадаха участниците в конференцията, които са на мнение, че би трябвало да се работи повече в посока информиране на обществеността.

Факт е, че им доста благоприятни условия, само че за жалост не са познати на хората. Много ме изненадаха показаните данни от социологическото изследване “, сподели Десислава Ушколова, шеф отдел „ Програмиране и договаряне “ в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “ в Министерството на труда и обществената политика.

Тя взе присъединяване в първия панел на събитието, където бяха показани огромна част от опциите за преход.

Сред другите лектори в панела бяха Тони Якимовски, Дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ към Министерство на районното развиване и благоустройството. Той показа опциите по Програмата за трансгранично съдействие.

Възможностите по Плана за възобновяване и резистентност бяха показани от Ивета Филипова, шеф на дирекция „ Управление на планове в енергетиката ” към Министерство на енергетиката.

А модератор на събитието беше Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Инж. Д-р Дочка Василева, която е началник „ Проектна информация и финансиране “ към Фонда на фондовете, пък показа всички финансови принадлежности, от които бизнесът и хората от област Кюстендил могат да се възползват.
Историите на триумфа
За да се покаже, че в действителност европейските средства за доближаване оказват помощ на бизнеса, във втория панел на събитието бяха разказани историите на триумфа. Йордан Беловодски, шеф на Браншова организация за текстил и облекло, описа за разнообразни планове в бранш „ Туризъм “, които са осъществени на територията на област Кюстендил. И даже даде образец с компания, която е съумяла да се избави от банкрут, с помощта на кохезионната политика на Европейски Съюз.



Детелина Фускова, шеф дирекция „ Интегрирано обмисляне и районно развиване ” към Община Кюстендил, описа за огромна част от плановете, които са осъществени от локалната власт.

В края на конференцията се организира и работилница, условно наречена: „ Как да получим европейско финансиране за сполучлив преход “. Водещ на тази част беше адв. Биляна Тончева, пълномощник на „ Еко Глоуб “ ООД. Тя даде доста точна и изчерпателна информация за всички стратегии, които работят на територията на региона, както и за идните такива. Всички, взели присъединяване в работилницата, имаха опция да поговорят персонално с нея и да научат по какъв начин биха могли да финансират бизнес концепциите си.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР